Zupa ogórkowa z młodymi ziemniakami

5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zupa ogórkowa podawana z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 2 litry wody
    - porcja rosołowa z kurczaka
    - włoszczyzna
    - 2 liście laurowe
    - kilka kulek ziela angielskiego
    - sól, pieprz
    - pęczek zielonego koperku
    - 8 ogórków kiszonych
    - kilka łyżek śmietany 18%

    - jajka ugotowane na twardo (1 jajko na osobę)
    - młode ziemniaki (po kilka na osobę)
    - posiekany koperek
    - łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wody, porcji rosołowej, włoszczyzny, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar.
    Wywar doprawić solą i pieprzem. Wyłowić "niechciane" warzywa (u mnie por i pietruszka).
    Do wywaru wrzucić ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach. Posiekać koperek i wsypać do zupy.
    Zaprawić zahartowaną śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Ugotować młode ziemniaki. Posypać koperkiem i wyłożyć łyżkę masła.
  • 3. Na talerz wkroić ugotowane jajko, zalać zupą. Osobno podawać ziemniaki z koperkiem i masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować