Zupa ogórkowa z mięsem gulaszowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Nie ma nic równie wspaniałego, jak zapach ogórkowej i rodzina przy stole. Dziś, w nieco bogatszej formie, z mięsem gulaszowym. Smaczna, aromatyczna zupa, łatwa w przygotowaniu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 50 dag mięsa gulaszowego
    1 cebula
    4 łyżki oleju
    2 marchewki
    1 pietruszka
    5-6 ziemniaków
    1/4 selera-korzenia
    20 cm pora
    4-5 średnich ogórków kiszonych+1 szklanka soku od kiszenia
    2 litry bulionu
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany 15% ukwaszonej
    2 listki laurowe
    po 5 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    posiekana zielenina do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ogórki kiszone

Zupa ogórkowa z mięsem gulaszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ogórkowa z mięsem gulaszowym 1. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojone w kostkę mięso, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawę do mięs, podsmażam, dodaję listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewam bulionem, duszę na małym ogniu ok. 40 minut. Warzywa obieram, myję, kroję w kostkę, pora w pół plasterki. Do mięsa dodaję marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki, gotuję ok. 20 minut, do miękkości. Do całości dodaję pora oraz pokrojone w kosteczkę ogórki i sok od ogórków, mieszam, gotuję ok. 10 minut, zaprawiam zmieszaną śmietaną z mąką i 1/4 szklanki wody. Próbuję, doprawiam solą i pieprzem.

Porady

Zaprawiam zupę śmietaną 15%-ukwaszoną, gdyż zupa jeszcze nigdy mi się zważyła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gulaszowe Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować