Zupa ogórkowa z kulkami mięsnymi

0 (0 ocen)

Wersja odchudzona zupy ogórkowej, którą można jeść z kulkami mięsnymi

Składniki:

  • ZUPA:
    - Bulion 2,5 l
    - Ziemniaki 70 dag
    - Marchewka 2 szt.
    - Pietruszka 2 szt.
    - Ogórki kiszone 1 słoik
    - Mleko
    - Sól
    - Pieprz czarny mielony
    - Czosnek granulowany

    KULKI MIĘSNE:
    - Mięso mielone 500 gram
    - Bułka tarta 3 łyżki
    - Koperek suszony
    - Pieprz ziołowy
    - Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z kulkami mięsnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie, wrzucamy do garnka starte warzywa.
  • 2. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, wsypujemy ogórki do garnka, Dolewamy również sok z ogórków. Całość chwilę gotujemy, zabielamy mlekiem i przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i czosnkiem granulowanym.
  • 3. KULKI MIĘSNE: Do miski wkładamy mięso mielone, wsypujemy bułkę tartą i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i suszonym koperkiem (można użyć świeżego koperku). Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie. Wrzucamy je do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok. 5-7 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  • 4. Kulki można przełożyć do garnka z zupą bądź wkładać bezpośrednio do talerza z zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować