Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa ogórkowa w nieco innej wersji, z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i pora, ugotowana na mięsie drobiowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szyja indycza
    2 ćwiartki z kurczaka
    100 gram kaszy jaglanej
    2-3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 kawałek selera
    1 por
    1 pietruszka
    800 gram ogórków kiszonych
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól, pieprz

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. Dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 50 minut, a następnie wyjmujemy z garnka ćwiartki z kurczaka.

    Dodajemy do wywaru warzywa: selera i ziemniaki pokrojone w kostkę, pietruszkę i marchew w ćwierć plasterki. Gotujemy 5 minut.

    Następnie dodajemy kaszę i znów gotujemy 5 minut,

    Dodajemy pora pokrojonego w półplasterki i gotujemy 10 minut,

    Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do zupy. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy