Smaczna i pożywna zupa przygotowana na wywarze mięsnym z dużą ilością warzyw. Polecam.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 l wody
0,5 l rosołu
40 dag kości wołowych na zupę
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
100 g pora
200 g kalarepki
500 g ziemniaków
2 słoiki tartych kiszonych ogórków ( każdy po 0,33 l )
1 szkl soku z kiszonych ogórków
10 łyżek śmietanki 12%
sól do smaku
pieprz do smaku
Zupa ogórkowa z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującej wody wkładamy umyte kości, gotujemy przez godzinę i zbieramy szumowiny. W międzyczasie obieramy
i myjemy warzywa. Marchewkę i por kroimy w talarki, pietruszkę i seler w kostkę. Dokładamy do garnka.
Ziemniaki kroimy dużą kostkę, kalarepę w kostkę, dokładamy do warzyw i dolewamy rosół, gotujemy do miękkości.
Dodajemy starte ogórki i sok z kiszonych ogórków, gotujemy razem przez 5 minut. Dodajemy śmietankę i przyprawy, zagotowujemy.
Komentarze