Zupa ogórkowa z groszkiem i czosnkowymi grzankami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zupa, która gości najczęściej na naszym stole. Tym razem wersja z groszkiem i grzankami.

  • 50 min

Składniki:

  • porcja rosołowa,
    marchew,
    pietruszka,
    kawałek selera,
    5 – 6 ziemniaków,
    3 ząbki czosnku,
    słoiczek przecieru ogórkowego,
    1szklanka groszku (świeżego lub mrożonego),
    grzanki czosnkowe (gotowe lub własnej roboty),
    sól,
    pieprz,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    majeranek,
    kostka rosołowa,
    4 – 5 łyżek śmietany

Zupa ogórkowa z groszkiem i czosnkowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka i zalać około 4 l zimnej wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i zszumować. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
    Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru – najpierw podgotowujemy marchew, pietruszkę i seler, później dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie do zupy dołożyć przecier z ogórków, groszek, posiekane ząbki czosnku i majeranek. Chwilę jeszcze pogotować i zaprawić śmietanką. W razie konieczności zupę doprawić do smaku przyprawą do zup w płynie. Podawać z grzankami czosnkowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy