Klasyczna ogórkowa na mięsnym wywarze, z żeberkami, długo gotowanymi, dzięki czemu ich mięso jest miękkie i samo odchodzi od kości.
1 godz. 30 min
Składniki:
600 g żeberek wieprzowych
3 ½ l zimnej wody
3 średnie marchewki
2 korzenie pietruszki
1 kawałek selera
4 średnie ziemniaki
500 g ogórków kiszonych razem z wodą
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól, pieprz
Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielę na 3 części, wkładam do dużego garnka, zalewam zimną wodą. Wstawiam na palnik, doprowadzam do zagotowania, zbieram szumowinę, gotuję na średnim ogniu około 30-40 minut. Marchew, pietruszkę i seler obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach, dodaje do mięsa. Dorzucam przyprawy i 1 płaską łyżkę soli. Gotuję aż warzywa zmiękną. Ziemniaki obieram, kroje w kostkę, dorzucam do zupy. Ogórki ścieram na tarce na grubych oczkach. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaję ogórki i wodę z kiszenia. Doprowadzam do zagotowania, gotuję na małym ogniu jeszcze 5 minut, ściągam z ognia. Na koniec doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
Komentarze