Zupa ogórkowa na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyczna ogórkowa na mięsnym wywarze, z żeberkami, długo gotowanymi, dzięki czemu ich mięso jest miękkie i samo odchodzi od kości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych
    3 ½ l zimnej wody
    3 średnie marchewki
    2 korzenie pietruszki
    1 kawałek selera
    4 średnie ziemniaki
    500 g ogórków kiszonych razem z wodą
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren czarnego pieprzu
    sól, pieprz

Zupa ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielę na 3 części, wkładam do dużego garnka, zalewam zimną wodą. Wstawiam na palnik, doprowadzam do zagotowania, zbieram szumowinę, gotuję na średnim ogniu około 30-40 minut. Marchew, pietruszkę i seler obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach, dodaje do mięsa. Dorzucam przyprawy i 1 płaską łyżkę soli. Gotuję aż warzywa zmiękną. Ziemniaki obieram, kroje w kostkę, dorzucam do zupy. Ogórki ścieram na tarce na grubych oczkach. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaję ogórki i wodę z kiszenia. Doprowadzam do zagotowania, gotuję na małym ogniu jeszcze 5 minut, ściągam z ognia. Na koniec doprawiam jeszcze solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy