Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjna polska zupa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 30 dag wędzonych żeberek
    1 marchew
    1 mały por
    1 mała pietruszka
    1 mały seler
    5 ziemniaków
    kwaśna śmietana
    sok z kiszonych ogórków
    5 kiszonych ogórków
    koperek
    10 dag boczku wędzonego
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalałem 1,5 litra wody ,dodałem listek laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego , gotowałem na wolnym ogniu .
    Po 20 minutach dodałem umyte i oskrobane warzywa. Po pół godzinie je wyjąłem .Dodałem pokrojone w kostkę ugotowane uprzednio osobno ziemniaki, boczek wędzony pokrojony również w kostkę ,gotowałem 15 minut. Ogórki starłem na tarce o grubych oczkach .Na patelni roztopiłem masło dodałem starte ogórki dusiłem na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ogórki dodałem do wywaru , dolałem sok , pokrojone warzywa ( poza porem ) , doprawiłem solą i pieprzem. Wlałem śmietanę , wcześniej zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Wrzuciłem posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować