Zupa ogórkowa - dla maluszków

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wynik jednego z moich eksperymentów z zupą ogórkową dla dziecka.

  • 10 min

Składniki:

  • wywar lub rosół
    makaron drobny typu gwiazdki lub zacierka, lub ryż
    przecier ogórkowy lub paczka ogórków kiszonych
    4-5 ziemniaków
    marchewka z wywaru lub rosołu (niekoniecznie)
    mięso z rosołu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory

Zupa ogórkowa - dla maluszków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar na jakimś mięsie, może być drób, wołowe; lub gotujemy zwykły rosół według własnego uznania. Po ugotowaniu przecedzamy przez sitko na osobnego garnka. Zagotowujemy.
  • 2. Do gotującego się odcedzonego wywaru wrzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, surowy ryż lub makaron. Do tego dodajemy przecier ogórkowy lub ogórki kiszone trzemy na małych lub dużych łezkach. Dodajemy także ugotowaną marchewkę z wywaru, pokrojoną w półplasterki. Dodajemy mięso z rosołu lub wywaru pokrojone w kostkę lub drobniej. Wszystko gotujemy aż składniki będą miękkie.
  • 3. Kto woli zupę zabielaną, to należy łyżkę mąki wymieszać ze śmietaną, a następnie wlać przez sitko do zupy. Zagotować.

Porady

Polecam tą zupę nie tylko dla dorosłych ale także dla małych dzieciaczków, którym są wprowadzane stałe dania. Wówczas wywar lub rosół należy delikatnie przyprawić, a najlepiej w ogóle nie przyprawiać tylko zdać się na smak i aromat z warzyw. Z racji że ryż zatwardza, to dla maluchów z problemami brzuszkowymi polecam zamiast ryżu dać drobny makaron. Marchewka też nie jest tu obowiązkowym składnikiem. Ogórki kiszone można wprowadzić dziecku od 12 miesiąca życia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować