Zupa ogórkowa (bezmięsna)

4.98 (165 ocen)

Zupa ogórkowa to moja ulubiona! Ale przygotowuję w różny sposób - na kościach, z mięsem drobiowym lub bezmięsną. W zależności od ochoty, a zawsze smakuje super! Moja Córcia też najbardziej lubi właśnie ogórkową :)

Składniki:

  • 1 niewielki seler
    2 pietruszki
    4-5 marchewek
    kilka ziemniaków
    0,5 litrowy słoik ogórków kiszonych
    1 por
    2 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    3-4 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka oregano
    1 łyżka lubczyku
    50 ml śmietany 30%
    1 łyżka masła 82%
    czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.98 (165 ocen)

Zupa ogórkowa (bezmięsna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Po około 15-20 minutach dodajemy pokrojone marchewki (w kostkę, plasterki - co kto lubi), wrzucamy por i dodajemy trochę pieprzu. Gotujemy aż marchewka zacznie się robić miękka - wtedy dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę wraz ze startymi na grubych oczkach ogórkami kiszonymi (z sokiem, który się wyciśnie podczas tarcia).
    Gdy warzywa będą miękkie zupę przyprawiamy, jeśli jest zbyt mało kwaśna dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków. Na koniec dodajemy masło, zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek.
    Jeśli chodzi o przyprawy to dodając zioła rozcieramy je w ciepłych dłoniach, aby wydobyć aromat. Ogórkowej w ogóle nie solę, bo kiszonki (i sok z nich) są dla mnie wystarczająco słone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować