Jedną z nielicznych polskich zup, którą lubię jest i gotować jest zupa ogórkowa. Gotowana na domowym wywarze z pysznymi kwaśnymi ogórkami kiszonymi i muśnięta odrobiną śmietany przypomina mi dzieciństwo spędzone na trzepaku .
60 min
Składniki:
Żeberko wieprzowe o wadze około 300 gram
2,5 litra wody
2 marchewki
1 mała pietruszka
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
5 średnich ziemniaków
6 sporych ogórków kiszonych
½ szklanki wody z ogórków kiszonych
Sól, pieprz
½ szklanki śmietany 18%
Zupa ogórkowa babci stasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko płuczemy pod bieżącą wodą wkładamy do garnka i zalewamy je wodą. Dodajemy ziele angielskie , liść laurowy i ząbek czosnku i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, gotujemy 15 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy następne 15 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być już prawie miękkie wtedy do wywaru dodajemy starte na drobnych oczkach ogórki kiszone, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wodą z ogórków. Śmietanę hartujemy chochlą gorącej zupy po czym wlewamy ją do garnka i gotujemy 5 minut. Serwujemy gorącą.
Komentarze