Zupa ogórkowa babci Stasi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedną z nielicznych polskich zup, którą lubię jest i gotować jest zupa ogórkowa. Gotowana na domowym wywarze z pysznymi kwaśnymi ogórkami kiszonymi i muśnięta odrobiną śmietany przypomina mi dzieciństwo spędzone na trzepaku .

  • 60 min

Składniki:

  • Żeberko wieprzowe o wadze około 300 gram
    2,5 litra wody
    2 marchewki
    1 mała pietruszka
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1 ząbek czosnku
    5 średnich ziemniaków
    6 sporych ogórków kiszonych
    ½ szklanki wody z ogórków kiszonych
    Sól, pieprz
    ½ szklanki śmietany 18%

Zupa ogórkowa babci stasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko płuczemy pod bieżącą wodą wkładamy do garnka i zalewamy je wodą. Dodajemy ziele angielskie , liść laurowy i ząbek czosnku i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, gotujemy 15 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy następne 15 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być już prawie miękkie wtedy do wywaru dodajemy starte na drobnych oczkach ogórki kiszone, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wodą z ogórków. Śmietanę hartujemy chochlą gorącej zupy po czym wlewamy ją do garnka i gotujemy 5 minut. Serwujemy gorącą.

Komentarze

Podobne przepisy