Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

Pyszna, rozgrzewająca zupa na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 4-5 dag skrzydełek drobiowych
    6-8 kiszonych ogórków
    1 łyżka margaryny
    1-2 ząbki czosnku
    5-6 większych ziemniaków
    2-3 marchewki
    pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona
    natka pietruszki
    koperek
    sól
    pieprz
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki mąki

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami, aż będzie miękkie. Dwa ogórki odkładam na bok, a resztę ścieram na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Na patelni rozpuszczam margarynę, wrzucam starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone ogórki i wszystko razem gotuję przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna ścieram odłożone wcześniej ogórki i wrzucam bezpośrednio do wywaru. Mąkę mieszam ze śmietaną, hartuję gorącym wywarem i zaprawiam zupę. Nakładam na talerz i posypuję po wierzchu koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy