zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Moja ogórkowa jest mocno pikantna, bo robię ją z ogórków kiszonych z chili, ale oczywiście można je zastąpić klasycznie kiszonymi :)

  • 25 min

Składniki:

  • bulion warzywny lub mięsny, około 1,2 litra
    2 garście mieszanki warzywnej (zwykle daję włoszczyznę krojoną w paski)
    5 ziemniaków średniej wielkości
    5 ogórków kiszonych średniej wielkosci
    1/3 - 1/2 szklanki kwasu z ogórków
    sól (mało)
    pieprz, przyprawa uniwersalna
    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
    siekana natka pietruszki

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącego bulionu wrzucić włoszczyznę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, gotować do miękkości.
    Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do zupy, dolać też zakwas ogórkowy, zagotować, doprawić, wyłączyć gaz. Po chwili zabielić śmietaną, na talerzach posypać siekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy