Zupa ogórkowa

5 (198 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego
    Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków
    1 łyżka masła
    1/2 pęczka koperku
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki śmietany
    5 ziemniaków
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyrządzony wcześniej wywar wołowo-warzywny ,przecedzić i ugotować w nim pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,wrzucić do rondelka wraz z łyżką masła i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min ,a następnie przełożyć do rosołu. Wlać do smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek. Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować