ZUPA OGÓRKOWA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa ogórkowa na drobiowej porcji rosołowej, z dodatkiem surowego zielonego ogórka. Zupę podajemy z osobno z ugotowanym ryżem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 porcja rosołowa drobiowa
    - 25 dkg kiszonych ogórków
    - 1 ogórek zielony surowy
    - 3 marchewki średnie
    - mały seler
    - 2 pietruszki
    - 1/3 pęczka koperku
    - 1/3 pęczka natki pietruszki
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka oleju
    - 1 łyżeczka masła
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - sól, pieprz ziołowy
    - torebka ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć umytą porcję rosołową, ziele angielskie, obrane, umyte i pokrojone warzywa, umyty i posiekany koperek z natką pietruszki ( odłożyć łyżkę natki do posypania zupy na talerzu), posolić.
    Gotować do momentu, aż warzywa i porcja rosołowa będą miękkie.
    Dodać obrane za skórki i starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone razem z sosem (wlewać porcjami próbując, do momentu uzyskania odpowiedniej kwasowości zupy).
    Na patelni rozgrzać masło z olejem, przesmażyć bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodać obrany ze skórki i pokrojony w ćwierć-plasterki świeży ogórek.
    Dusić 5 minut i całość przełożyć do zupy.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    Obrać mięso z porcji rosołowej i dodać do zupy.
    Torebkę ryżu ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    Zupę podawać na talerzach z osobno ugotowanym ryżem i posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.

Porady

Zupę można podawać lekko zabieloną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować