Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Klasyczna zupa ogórkowa to tradycyjne danie kuchni polskiej.Najlepiej chyba smakuje zimową porą.Talerz takiej zupy potrafi naprawdę rozgrzać.

Składniki:

  • 300g żeberek wieprzowych
    500 g ziemniaków
    500 g ogórków kwaszonych
    1 marchew
    1/2 selera
    1 mała cebula
    kawałek pora
    2-3 łyżki śmietany
    koperek
    pieprz
    sól

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy,zalewamy wodą.Po zagotowaniu się usuwamy wszelkie szumowiny.Cebulę obieramy i opalamy nad gazem.Pozostałe warzywa obieramy i dodajemy do wywaru.Wszystko gotujemy do momenty,aż mięso będzie odchodzić od kości.W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach,zalewamy wodą tak,aby tylko przykryła ogórki.Gotujemy około 20 minut.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w kostkę.Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru.Marchew kroimy w plasterki,mięso obieramy i dodajemy do zupy razem z ziemniakami.Kiedy ziemniaki będą miękkie możemy dodać ogórki.Ja dodaję je porcjami,żeby zupa nie była zbyt kwaśna.Z każdą chwilą gotowania zupa kwaśnieje.Na sam koniec dodajemy posiekany koperek,śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy