Zupa ogórkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kość umyć i zalać 2 litrami wody, dodać liść laurowy, kostki rosołowe i ziele angielskie. Marchew i pietruszkę obrać i umyć -pokroić i dodać do wody. Wstawić na gaz. Kiedy wywar zacznie się zdjąć szumy.
2.Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru. Gotować na średnim ogniu przez 40 min.
3.Kiedy zupa się gotuje obrać, umyć i pokroić ziemniaki. Zalać je wodą, tak aby zakrywała ziemniaki. Wstawić w osobnym garnuszku i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki dodać do zupy wraz z wodą, w której się gotowały. Zupę doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Podawać z kleksem kwaśniej śmietany, posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!
Komentarze