Zupa ogórkowa.

5 (175 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna zupa ogórkowa. Wyraziście kwaśna i lekko czosnkowa, podana z kwaśną śmietaną i koperkiem, to moja propozycja na jesienną rozgrzewkę.

  • 60 min

Składniki:

  • 10 średnich ogórków kiszonych
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 kostki rosołowe
    2 ząbki czosnku
    1 kość od schabu
    2 średnie ziemniaki
    posiekany koperek
    2 l wody
    kwaśna śmietana
    ziele angielskie
    1 listek laurowy
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ogórki kiszone

Zupa ogórkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ogórkowa 1. Kość umyć i zalać 2 litrami wody, dodać liść laurowy, kostki rosołowe i ziele angielskie. Marchew i pietruszkę obrać i umyć -pokroić i dodać do wody. Wstawić na gaz. Kiedy wywar zacznie się zdjąć szumy.
  • Zupa ogórkowa 2. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru. Gotować na średnim ogniu przez 40 min.
  • Zupa ogórkowa 3. Kiedy zupa się gotuje obrać, umyć i pokroić ziemniaki. Zalać je wodą, tak aby zakrywała ziemniaki. Wstawić w osobnym garnuszku i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki dodać do zupy wraz z wodą, w której się gotowały. Zupę doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Podawać z kleksem kwaśniej śmietany, posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować