Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

To jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej i tak naprawdę jest przygotowywana na różne sposoby. Ogórki można dodać bezpośrednio do garnka, poddusić z cebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce... Mimo wszystko najważniejszy jest smak!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • mięso na wywar
    4 ogórki kiszone
    3-4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1/2 cebuli
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 łyżka masła
    Ponadto:
    śmietana
    Opcjonalnie:
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
    Do garnka dodać uprzednio pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię).
    Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*).
    Całość dusić przez około 10 minut.
    Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i zupę gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły").
    Doprawić do smaku.
    (Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dolać wody ze słoika po ogórkach.
    Jeśli jest odwrotnie możemy wsypać odrobinę cukru - dla zrównoważenia smaku.)
    Na końcu zupę zabielić śmietaną oraz opcjonalnie posypać posiekanym koperkiem.

Porady

(*) Ogórków można nie dusić na patelni, ale wtedy zupka będzie mniej aromatyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować