1.w dużym garnku rozgrzać olej/masło i dodać pokrojone warzywa (marchewkę,pietruszkę,seler,pora w krążki)oraz liście laurowe,ziele angielskie.Podsmażać na średnim ogniu aż warzywa lekko zmiękną i zaczną uwalniać aromat.Zalać warzywa wrzątkiem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,czosnek pokrojony w plasterki i kostkę rosołową,przykryć garnek.Gotować aż ziemniaki będą miękkie.W między czasie zetrzeć ogórki kiszone na tarce.Kiedy wywar warzywny będzie gotowy,dodać starte ogórki.Gotować jeszcze przez 5 min.Jeśli zupa jest mało kwaśna dodać wody z ogórków.Zdjąć zupę z ognia.Dodawać ciepłej zupy do śmietany,mieszać szybko,kiedy śmietaną będzie ciepła dodać do zupy.Doprawić solą i pieprzem.Podgrzać i podawać.
Komentarze