Zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tradycyjna zupa ogórkowa.

  • 45 min

Składniki:

  • ok. 8 szklanek domowego bulionu drobiowego,
    1-2 słoiki kiszonych ogórków (0.9 l)
    2 marchewki,
    2 małe pietruszki,
    ćwierć dużego selera naciowego,
    kilka małych ziemniaków,
    opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18%,
    sól, pieprz, posiekany koperek

Zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i włoszczyznę zetrzeć na wiórki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do bulionu dorzucić marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki; gotować do miękkości. Na koniec dodać ogórki (więcej, jeśli zależy nam na kwaśniejszej zupie), pogotować kilka minut i ewentualnie zalać śmietanką. Doprawić i posypać koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy