Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką

5 (156 ocen)

  • 60 min

kremowa zupa

  • 60 min

Składniki:

  • Na zupę potrzeba ok 2 l rosołu z kaczki lub kury.

    czerwona
    1 papryka czerwona
    2 marchewki z rosołu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    2 łyżeczki cukru
    szczypta chili
    oregano

    zielona
    450 g bobu (mrożony)
    1 cebula
    1 pietruszka z rosołu
    sól
    pieprz
    szczypta imbiru

    Szynka pokrojona w cienkie plastry
    łyżka miodu
    grzanki


Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż się miejscami przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków , do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, przyprawiamy do smaku, a do drugiego bób cebulę i pietruszkę. Obydwie zupy gotujemy ok 30 min , miksujemy blenderem w osobnych garnkach. W razie potrzeby zupy zagęszczamy mąką kukurydzianą (ale tylko wtedy gdyby były zbyt rzadkie) lub dolewamy rosołu gdyby były za gęste.
    Nalewamy przy pomocy foremki lub na przemian by zupy były jak zebra :)
    Szynkę smarujemy lekko miodem i na patelni przysmażamy tak by pięknie mam się zrumieniła i lekko wyschła , rozkładamy na chwilę na ręczniku papierowym .. Dekorujemy zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować