Zupa "nic"

0 (0 ocen)

Dla dzieci, ale także i dla dorosłych.

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
    2 jaja
    100 g cukru
    porcja cukru waniliowego

Zupa "nic" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja umyć, oddzielić żółtka, z białek ubić pianę. Gdy piana będzie sztywna, ubijać dalej, dodając stopniowo 20-30 dag cukru. Gotową pianę wkładać łyżką do garnka z wrzącym mlekiem, bardzo krótko gotować. Ugotowane pianki wyjmować łyżką cedzakową na półmisek, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i powoli dolewać gorące przegotowane mleko, nie przerywając ucierania. Dodać cukier waniliowy do smaku. Zupę zimną lub ciepłą podawać z piankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy