zupa na żeberkach z jarmużem

0 (0 ocen)

Warzywna zupa na delikatnym rosole gotowanym na żeberkach z sarny.

Składniki:

  • 1,5 - 2 l wody
    żeberka z sarny, opcjonalnie cielęce około 700- 800 g,
    2 liście laurowe
    kilka ziaren angielskich
    kilka ziaren pieprzu
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    por
    dwie łodygi selera naciowego


    200 g jarmużu
    2 łodygi selera naciowego
    pieprz ziołowy
    sól morska
    kawałek chili
    lubczyk
    szklanka wiejskiej kwaśnej śmietany

Zupa na żeberkach z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i warzywa zalewamy zimną wodą. Szybko doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż mięso będzie odchodziło od kości. Gotowy rosół przecedzamy.
  • 2. Mięso obieramy od kości i kroimy w kostkę. Marchewkę, seler, pietruszkę kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Do wywaru dodajemy pokrojony seler naciowy i jarmuż gotujemy około 5 minut. Dodajemy mięso, marchewkę, selera i pietruszkę. Zaprawiamy śmietaną, dodajemy posiekany lubczyk, chili, pieprz ziołowy i sól. Chwilę razem gotujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy