Zupa „na gwoździu” à la żurek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Zajmuję się domem, oczekuję dziecka i opiekuję się moim 9-letnim synem, który chociaż często grymasi przy jedzeniu, za tą zupą przepada. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 4 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki octu
    ● 1 łyżeczka majeranku
    ● 2 łyżki mąki
    ● 5-7 dag boczku
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● sól
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa „na gwoździu” à la żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa „na gwoździu” à la żurek 1. Boczek gotujemy do miękkości.
    Kroimy w kostkę.
  • Zupa „na gwoździu” à la żurek 2. W drugim garnku zagotowujemy
    wodę. Dodajemy przeciśnięty
    przez praskę czosnek,
    doprawiamy majerankiem, solą
    i pieprzem. Gotujemy kilka minut Wlewamy ocet. Śmietanę
    mieszamy z mąką i odrobiną
    wywaru i zabielamy zupę. Doprawiamy
    przyprawa uniwersalna, wkładamy
    boczek. Mieszamy.

Porady

Boczek możemy zastąpić słoniną, kiełbasą lub parówkami. Zupa smakuje też z ziemniakami, chlebem lub grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować