Zupa na 44 ząbkach czosnku (na pieczonym czosnku)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealna zupa na chłodniejsze dni. Pieczony czosnek sprawia, że jest ona delikatniejsza w smaku niż tradycyjna zupa czosnkowa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 44 średniej wielkości ząbki czosnku: w tym 18 obranych i 26 nieobranych,
    1 duża cebula,
    2 średniej wielkości ziemniaki,
    około litra bulionu warzywnego,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki oliwy,
    1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
    ½ szklanki startego parmezanu,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa maggi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa

Zupa na 44 ząbkach czosnku (na pieczonym czosnku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 26 nieobranych ząbków czosnku ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 40 minut. Wyjąć i wystudzić.
  • 2. W tym czasie obrać, umyć ziemniaki i ugotować je w bulionie.
  • 3. Wystudzony czosnek wycisnąć z łupinek.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać upieczony miąższ czosnku, pozostały obrany czosnek, tymianek i smażyć około 5 minut.
  • 4. Całość przełożyć do bulionu z ziemniakami i gotować około 15 – 20 minut.
  • 5. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi.
    Na dno bulionówek lub miseczek wsypać starty ser, zalać zupą i posypać listkami świeżego tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować