Idealna zupa na chłodniejsze dni. Pieczony czosnek sprawia, że jest ona delikatniejsza w smaku niż tradycyjna zupa czosnkowa.
1 godz. 20 min
Składniki:
44 średniej wielkości ząbki czosnku: w tym 18 obranych i 26 nieobranych,
1 duża cebula,
2 średniej wielkości ziemniaki,
około litra bulionu warzywnego,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
½ szklanki startego parmezanu,
sól,
pieprz,
przyprawa maggi
Zupa na 44 ząbkach czosnku (na pieczonym czosnku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.26 nieobranych ząbków czosnku ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 40 minut. Wyjąć i wystudzić.
2.W tym czasie obrać, umyć ziemniaki i ugotować je w bulionie.
3.Wystudzony czosnek wycisnąć z łupinek.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać upieczony miąższ czosnku, pozostały obrany czosnek, tymianek i smażyć około 5 minut.
4.Całość przełożyć do bulionu z ziemniakami i gotować około 15 – 20 minut.
5.Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Na dno bulionówek lub miseczek wsypać starty ser, zalać zupą i posypać listkami świeżego tymianku.
Komentarze