zupa musztardowa na boczku

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Wymyśliłam tą zupę nie mając pomysłu na obiad. Wyszła pyszna- lekko ostra, pożywna. Wystarczy za cały obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • kość wędzona
    200 g boczku wędzonego
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    kilka ziemniaków
    2 marchewki
    ziele angielskie
    liść laurowy
    kostka rosołowa
    pieprz
    majeranek
    2-3 łyżki musztardy Sarepskiej
    1 łyżeczka cebulki granulowanej
    ostra papryka
    3 łyżki mąki
    1 łyżka smalcu
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa musztardowa na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość wędzoną zalać wodą, wrzucić liść laurowy i ziela angielskie oraz kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu. Boczek i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę drobno.
  • zupa musztardowa 2. Na patelnię wrzucić boczek i cebulę, podsmażyć chwilę a następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Smażyć, aż ziemniaki się zarumienią. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do warzyw. Wszystko razem przemieszać i wrzucić do bulionu z kości. Dodać musztardę i przyprawy.
  • 3. Na smalcu zrumienić mąkę, podlać zimną wodą i szybko wymieszać. Zagęścić zupę. Podawać ze szczypiorkiem.

Porady

U mnie tego typu zupy jada się z kromką domowego chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować