Zupa mocno grzybowa

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczna i smaczna zupa z podgrzybków z mielonymi suszonymi grzybami, idealna na jesienne chłodne dni.

Składniki:

  • 0,5 kilograma świeżych grzybów
    kilka suszonych grzybów
    3 litry bulionu mięsnego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    5 ziemniaków
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    5 ziaren pieprzu
    Sól, pieprz
    0,5 szklanki śmietany
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka masła
    pół pęczka natki pietruszki

Zupa mocno grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy w plastry, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy zmielone suszone grzyby, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, gotujemy przez 20 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z podsmażona cebulą, gotujemy do miękkości. Zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, doprawiamy do smaku, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.Bardzo aromatyczna i smaczna zupa z podgrzybków z mielonymi suszonymi grzybami, idealna na jesienne chłodne dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy