ZUPA MLECZNA Z DYNI Z KLUSECZKAMI

4.5 (142 ocen)

  • 35 min

Lubię przygotowywać proste i niedrogie potrawy. Zupa z dyni do takich właśnie należy. Jest pyszna i zdrowa.

  • 35 min

Składniki:

  • • 1 kg miąższu dyni
    • 3-4 szklanki mleka
    • Sól, ziarnka dyni

    Na kluseczki:
    • 20 dag mąki
    • 2 jajka
    • 1 łyżka stopionego masła, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa mleczna z dyni z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony miąższ dyni pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i zmiksować na gładki krem. Zagotować mleko i wlać do puree z dyni, wymieszać. Zupę rozlewać na talerze. Podawać z kluseczkami i posypać ziarnkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
  • 2. Jajka dokładnie rozmieszać z ½ szklanki letniej wody. Następnie dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i starannie wymieszać. Na końcu wlać stopione masło i wymieszać (im dłużej się miesza ciasto, tym pulchniejsze są kluski). Łyżką formować niewielkie kluski i kłaść do osolonego wrzątku. Gotować 7-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować