Zupa mix warzyw

5 (182 ocen)

  • 60 min

zupę robię w sezonie zimowym z mrożonek, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Jednak gdy tylko pojawia się świeża fasolka, brukselka to polecam z nich przygotować zupę.

  • 60 min

Składniki:

  • 2-3 porcje z kurczaka np. udko,pałka.
    pęczek fasolki szparagowej
    2 duże marchewki
    3 ziemniaki
    kilka brukselek
    1 por
    kilka różyczek kalafiora lub brokuła.

    śmietana 18% 100 ml
    1 duża łyżka mąki
    sól

    w sezonie zimowym można kupić paczkę mrożonek na zupę, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw.
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa mix warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka lejemy wodę 2-3 litry, wkładamy umyte mięso kurczaka, solimy i gotujemy około 20 minut,zdejmujemy pojawiające się szumowiny.
  • 2. Następnie kroimy marchewkę, ziemniaki i fasolkę w grubą kostkę i wrzucamy do zupy.
    Dodajemy również pokrojoną w plasterki por, kawałeczki kalafiora i brukselkę.
    gotujemy do miękkości.
  • 3. Następnie wyjmujemy mięso i oddzielamy je od kości,aby kawałeczki mięsa wrzucić z powrotem do zupy.
  • 4. Śmietankę przekładamy do słoika, rozrabiamy z 5 łyżkami zupy, dodajemy mąkę i wszystko energicznie mieszamy.
    Wlewamy do gorącej zupy aby ją lekko zaciągnąć.

Porady

Zupę można podawać bez śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować