Zupa migdałowa na Wigilię

  • wyświetlono: 189 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Doskonała zamiast barszczu na Wigilijny stół.

pierniczkowo
  • 5min

Składniki

1 litr mleka
4 łyżeczki cukru
szczypta cukru waniliowego
szczypta cynamonu
20 dag migdałów w płatkach
1 łyżka mąki
śmietana do zagęszczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa migdałowa na Wigilię

  • 1. Zagotowujemy litr mleka z 4 łyżeczkami cukru, szczyptą cukru waniliowego i cynamonu. Migdały w płatkach rumienimy na patelni, następnie wrzucamy do mleka. Zupę zagęszczamy śmietaną połączoną z mąką.

Porady

Zamiast płatków migdałowych można użyć zmielonych migdałów lub też dodać garść rodzynek czy suszonej żurawiny. Zupę możemy podać na wiele sposobów, np. z ryżem na sypko, czy z grzankami z bułki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

danie świąteczne

Komentarze

Podobne przepisy

zupa

Dodane przez: Bo-Bożena

Zupa ziemniaczana na zasmażce

Prosta , szybka , tania ,rozgrzewająca...

image-0y7q98x

Dodane przez: bozena58

Zupa szczawiowa na rosole

został mi rosół z poprzedniego...

zupa buraczkowa

Dodane przez: justi2401

Zupa buraczkowa na bogato

Treściwa zupa na bazie buraków...

Zupa kalafiorowa na maśle

Dodane przez: edytaha

Zupa kalafiorowa na maśle

Lekka, bezmięsna zupa kalafiorowa...

Zupa fasolowa na boczku

Dodane przez: Marcia66

Zupa fasolowa na boczku

Fasola jest bardzo zdrowa, razem...

Zupa mleczna na ostro-składniki

Dodane przez: Smakoszka

Zupa mleczna na ostro

Wiele osób nie lubi smaku mleka...