Zupa migdałowa na Wigilię

  • wyświetlono: 169 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Doskonała zamiast barszczu na Wigilijny stół.

pierniczkowo
  • 5min

Składniki

1 litr mleka
4 łyżeczki cukru
szczypta cukru waniliowego
szczypta cynamonu
20 dag migdałów w płatkach
1 łyżka mąki
śmietana do zagęszczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa migdałowa na Wigilię

  • 1. Zagotowujemy litr mleka z 4 łyżeczkami cukru, szczyptą cukru waniliowego i cynamonu. Migdały w płatkach rumienimy na patelni, następnie wrzucamy do mleka. Zupę zagęszczamy śmietaną połączoną z mąką.

Porady

Zamiast płatków migdałowych można użyć zmielonych migdałów lub też dodać garść rodzynek czy suszonej żurawiny. Zupę możemy podać na wiele sposobów, np. z ryżem na sypko, czy z grzankami z bułki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

danie świąteczne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz czerwony czysty

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Barszcz czerwony czysty

Na wigilijnym stole nie może go...

Barszcz biały

Dodane przez: kasik1p3

Barszcz biały

Barszcz biały nieodzownie kojarzy...

barszcz wielkanocny

Dodane przez: malgorzatastanio

barszcz wielkanocny

Barszcz gości u mnie zawsze na...

Barszcz z pieczonych buraków

Dodane przez: natalieb88

Barszcz z pieczonych buraków

Po raz pierwszy zrobiłam ten barszcz...

Barszcz czerwony

Dodane przez: Yenn21

Barszcz czerwony bez zakwasu. Pyszny!

Taki barszcz gotowała moja mama...

Krem z suszonych grzybów z mascarpone

Dodane przez: Malinka5

Krem z suszonych grzybów z mascarpone

Dzięki dodatkowi mascarpone zupa...