Zupa migdałowa na Wigilię

  • wyświetlono: 153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Doskonała zamiast barszczu na Wigilijny stół.

pierniczkowo
  • 5min

Składniki

1 litr mleka
4 łyżeczki cukru
szczypta cukru waniliowego
szczypta cynamonu
20 dag migdałów w płatkach
1 łyżka mąki
śmietana do zagęszczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa migdałowa na Wigilię

  • 1. Zagotowujemy litr mleka z 4 łyżeczkami cukru, szczyptą cukru waniliowego i cynamonu. Migdały w płatkach rumienimy na patelni, następnie wrzucamy do mleka. Zupę zagęszczamy śmietaną połączoną z mąką.

Porady

Zamiast płatków migdałowych można użyć zmielonych migdałów lub też dodać garść rodzynek czy suszonej żurawiny. Zupę możemy podać na wiele sposobów, np. z ryżem na sypko, czy z grzankami z bułki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

danie świąteczne

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa wiśniowa z uszkami

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Zupa wiśniowa z uszkami

Zaskakująca zupa wiśniowa z uszkami...

Czysty barszcz czerwony

Dodane przez: Marcia66

Czysty barszcz czerwony

Od dawna stosuję ten przepis, a...

image-1fsq9vn

Dodane przez: alen300

Rosół według prababci

Potrawa ma w sobie historię - smaczną...

grzybowa z łazankami

Dodane przez: klementynka

Zupa grzybowa z łazankami

Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa...

Żur wigilijny z kluseczkami

Dodane przez: eluchap

Żur wigilijny z kluseczkami

Żur wigilijny to kolejna, zaraz...

Barszcz czerwony z żurawiną i pulpetami drobiowymi

Dodane przez: eluchap

Barszcz czerwony z żurawiną i pulpetami drobiowymi

Przepis na inną wersję barszczu...