Zupa meksykańska z batata

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Smaczna, lekko słodka zupa z batata, z dodatkiem soczewicy i piersi kurczaka

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1 batat
    - 1 nieduża cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - pół szklanki czerwonej soczewicy
    - łyżka oliwy lub oleju
    - 4 szklanki bulionu, rosołu lub wody
    - pół piersi z kurczaka
    - słodka śmietanka
    - przyprawy, po pół łyżeczki: papryka słodka, kurkuma, oregano, kolendra
    - sól, pieprz (u mnie z papai), ostra papryka, chili

Zupa meksykańska z batata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Batata, cebulę i czosnek podsmażać w garnku na oliwie przez 5 min ciągle mieszając. Dodać przepłukaną na sicie soczewicę i przyprawy. Smażyć minutę. Wlać gorący bulion lub wodę. Zagotować. Na wrzątek wrzucić pokrojoną pierś. Gotować 15 min. Zakręcić gaz. Zaprawić śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Jeśli lubimy ostre smaki dodajemy ostrą paprykę i chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy