Danie to jest proste, aromatyczne i bardzo syte. Jak dla mnie wystarczy nałożyć na talerz i podać z np. świeżą bułeczką czy pieczywem albo tortillą. Smak dodatkowo wzbogaciłam mieloną papryką wędzoną
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszkę białej fasolki
1 puszkę cieciorki
1 puszkę zielonej soczewicy
1 puszkę czerwonej fasoli
1 puszkę kukurydzy
2 marchewki
0.5 kg mielonego mięsa
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
300 g pieczarek
100 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżka przyprawy do dań meksykańskich
1 łyżka oleju
3-4 szklanki wody / bulionu
1 czerwona papryka
suszony czosnek niedźwiedzi do dekoracji
Zupa meksykańska wzbogacona, pieczarkami, cieciorką i zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzany olej dodajemy cebulkę by się zeszkliła i kolejno dodajemy czosnek i mięsko mielone. Chwilkę podsmażamy. Do wysokiego garnka dodajemy kolejno odcedzone z zalewy z puszki: kukurydzę, cieciorkę, fasolę biała, fasole czerwoną, soczewicę a także podsmażone mięsko z czosnkiem i cebulką oraz umytą i oczyszczoną czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, obraną, umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę. Do tego wszystkiego dodajemy wodę lub bulion i pod przykryciem gotujemy jakieś 10 - 15 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy wszystko i nakładamy. Gotowe nałożone danie posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Komentarze