Zupa meksykańska

0 (0 ocen)

Bardzo prosta i sycąca zupa. Połączenie prostych składników takich jak papryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

  • 600 g mięsa gulaszowego
    2 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1,5 litra wody
    1 zielona papryka
    7 pieczarek
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    5 pomidorków koktajlowych
    4 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli
    150 g słodkiej kukurydzy
    1 łyżka przyprawy meksykańskiej
    1 łyżeczka przyprawy do zup
    Sól, Pieprz

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Przyprawiamy słodką papryką oraz obsypujemy mąką. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso. Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą do zup, przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy