Zupa meksykańska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dostałam parę lat temu od przyjaciółki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego
    0,5kg pieczarek
    4 cebule
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka groszku
    2 sosy meksykańskie (np. salsa meksikana)
    1 koncentrat pomidorowy
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki
    3 łyżki bułki tartej
    przyprawy: przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy obraną i startą na tarce na grubych oczkach cebulę oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko razem mieszamy. Następnie z mięsa mielonego robimy małe pulpeciki.
  • 2. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Dusimy na oleju.
  • 3. Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i dokładamy do duszonych pieczarek i smażymy do momenty aż będzie miękka.
  • 4. Przygotowujemy 3 litry wody i gotujemy ją . Na wrzątek wrzucamy pulpety i gotujemy 20 minut. Z tego powstanie wywar z mięsa.
  • 5. Następnie dodajemy duszone pieczarki oraz odsączoną kukurydzę, groszek, i fasolę. Na koniec koncentrat pomidorowy, sos meksykański i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna i pieprzem.
  • 6. Gotujemy wszystko ok. 15 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy