ZUPA MEKSYKAŃSKA

4.49 (159 ocen)

  • 30 min

Pożywna, gęsta zupa, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1l. wody
    2 kostki rosołowe
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    puszka groszku
    pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej
    paczuszka ziół prowansalskich
    3 łyżeczki cukru

Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. W tym samym czasie gotujemy wodę i wrzucamy do niej kostki rosołowe.
    Kiedy mięso z cebulą i czosnkiem jest gotowe, zawartość patelni przenosimy do garnka z bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, dosładzamy. Gotujemy przez chwilę, następnie dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę i groszek. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku przyprawą do kuchni meksykańskiej oraz ziołami prowansalskimi.

Porady

Jeśli używacie Państwo gotowego mięsa mielonego, z reguły jest ono wystarczająco tłuste, dlatego podsmażam je nie dodając już oleju na patelnię. Dodatek cukru jest niezbędny. Zupa nie powinna być kwaśna. Smak koncentratu nie może być dominujący.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować