Zupa meksykańska

5 (154 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa na chłodne dni. Bardzo smaczna i sycąca.
Polubiłam ją już za same składniki a jak skosztowałam po raz pierwszy to wiedziałam, że będę ją robić często.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka pomidorów krojonych
    1/2 puszki kukurydzy
    2 marchewki
    2 średniej wielkości ziemniaki
    1/2 czerwonej papryki świeżej
    1 duża cebula
    4 - 5 ząbków czosnku
    1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
    1-2 łyżki oleju
    przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa meksykańska Dodatki

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażyłam razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek.
    Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam 0,5 l wody. Nastawiłam na gotowanie.
    Kiedy mięso już podsmażyło się dodałam do gotujących się warzyw. Oprószyłam solą.
    Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania dopiero dodałam fasolę i
    koncentrat pomidorowy.
    Przyprawiłam do smaku solą, odrobiną pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 ostrej.
    Zupa do spożycia była gotowa za ok. 15 minut od ugotowania. Fajnie jest jak chwilkę odstoi i nabierze smaku.

Porady

* można zamiast pomidorów z puszki dodać 5 pomidorów świeżych * nie zawsze dodaję kukurydzę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować