Zupa meksykańska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ostra zupa rozgrzewająca idealna na zimowe dni. Najlepszego wyrazistego smaku nabiera na drugi dzień. Pyszna i sycąca.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    Puszka pomidorów
    0,5 puszki kukurydzy
    2-3 szt. ogórki konserwowe
    Puszka fasoli czerwonej
    1-2 szt. papryki
    300 g pieczarek
    2 cebule czerwone
    2-3 ząbki czosnku
    1 l. bulionu
    Woda
    Przyprawy : papryka,majeranek, pieprz, chilii, zioła prowansalskie, majeranek

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i startym ząbkiem czosnku.
    Formujemy małe kuleczki.
  • 2. Pieczarki dusimy z solą i majerankiem.
  • 3. Osobno dusimy cebule i paprykę.
  • 4. Ogórki kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
  • 5. Mięsne kuleczki wrzucamy do garnka i podsmażamy.
    Gdy mięso będzie już zarumienione zalewamy bulionem,dodajemy wodę letnią, pomidory, duszone pieczarki i paprykę z cebulą, fasolę, kukurydze, ogórki czosnek oraz przyprawy.
  • 6. Na małym ogniu gotujemy jeszcze jakieś 20-30 minut.
    Podajemy z serem i grzankami.

Porady

Możemy również polać nią ryż i zrobić z niej drugie danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy