Zupa marchwiowo-selerowa z kluseczkami

5 (196 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa z marchewki i selera. Podaję ją z kluseczkami ziemniaczanymi. Poprawia nastrój. Lekka, delikatnie słodka, chwyta za serce. Uwielbiana przez dzieci.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA MARCHWIOWO-SELEROWA:
    - marchew (średniej wielkości): 4 sztuki
    - seler (korzeń średniej wielkości): 0.5 sztuki
    - sól (czubata): 1 łyżeczka
    - ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - oliwa: 1 łyżka
    - woda: 1 litr
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżeczki
    KLUSECZKI ZIEMNIACZANE::
    - ziemniaki (ugotowane/np. z poprzedniego dnia): 0.5 kilograma
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marchwiowo-selerowa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać, pokroić w plasterki.
  • 2. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić.
  • 3. Do garnka wlać wodę, dodać marchew, seler, przyprawy i oliwę, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 25 minut. Do zupy wsypać natkę pietruszki, wymieszać.
  • 4. Ugotowane, wystudzone ziemniaki zmiksować z solą i mąką ziemniaczaną. Dłonie zamoczyć w zimnej wodzie, formować małe kluseczki.
  • 5. Kluseczki wrzucać na oslony wrzątek, gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • zupa rozgrzewająca uczucia 6. Zupę podawać z kluseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Seler Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować