Zupa marchewkowa z nadzianymi pulpetami

0 (0 ocen)

Prosta a zarazem smaczna zupa marchewkowa z pulpecikami drobiowymi nadzianymi fetą.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 udka z kurczaka
    ok. 1kg marchwi
    pół kostki sera feta

    Dodatkowy składnik:
    Porcja rosolowa

    Składniki robocze:
    Galka muszkatolowa
    sól
    pieprz
    imbir w proszku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz ziarnisty kolorowy
    czosnek granulowany
    pieprz cytrynowy
    2 łyżki oleju

Zupa marchewkowa z nadzianymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy , ściągamy skórę i wycinamy kości. Mięso mielimy w maszynce. Mięso przyprawiamy: solą , pieprzem, pieprzem cytrynowym.Mieszamy
  • 2. Marchew obieramy i kroimy w większa kostkę. Wrzucamy do garna, dodajemy porcję rosołową i zalewamy około 2-3l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie-4 kulki, i pieprz ziarnisty-10kuleczek. Stawiamy na gaz i gotujemy do momentu, aż marchew bedzie miekka.
  • 3. Z zupy wyciągamy porcję rosołową. Zupę zestawiamy z ognia, i miksujemy blenderem.
  • 4. Ser feta kroimy w grubą kostkę. Nabieramy odrobinę mielonego na środek nakładamy ser feta i formujemy pulpeciki.
  • 5. Olej rozgrzewamy na patelni, i delikatnie przesmażamy pulpeciki po nie całej minucie z każdej strony.
  • 6. Zupę ponownie wstawiamy na gaz, pulpeciki wrzucamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 min. Do zupy dodajemy imbir, sól i ewentualnie pieprzu.

Komentarze

Podobne przepisy