Zupa marchwiowa z imbirem

0 (0 ocen)

Taką zupę możemy również podać naszym gościom

Składniki:


  • 2 łyżki oliwy z oliwek
    2 cebule pokrojone w kostkę
    2-3 ząbki czosnku
    łyżka startego imbiru
    ok 1 kg marchewki
    1 ziemniak
    6 szklanek wywaru z piersi kurczaka,możenie użyć wywaru warzywnego
    1 i 1/3 szklanki jogurtu
    1 łyżeczka miodu
    łyżeczka tymianku
    sól,pieprz

Zupa marchwiowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy cebulę i pół łyżeczki soli,dusimy. Po krótkim czasie dodajemy czosnek i imbir,podsmażamy około 2 minuty uważając,żeby nic nie przypalić.Całość wrzucamy do wywaru,dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka.Gotujemy do miękkości.
    W między czasie jogurt przekładamy do miseczki,dodajemy miód,tymianek i pół łyżeczki pieprzu.Mieszamy.
    Przestudzoną zupę miksujemy blenderem. Zupę przestawiam jeszcze raz na kuchenkę i podgrzewamy. Przelewamy do talerzy i polewamy jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy