Zupa marchwiowa z curry

0 (0 ocen)

  • 45 min

Gdy za oknem zimno, najczęściej jadam rozgrzewające zupy. Zastanawiałam się co wyjdzie z połączenia marchewki i curry. Okazało się, że to bardzo udane połączenie :) Zupa szybka, prosta i pyszna. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g marchwi (waga przed obraniem) - obierana i pokrojona w kostkę
    1 duża cebula - pokrojona w kostkę
    1 łyżka oliwy z oliwek + odrobina dodatkowo do skropienia zupy
    1/2 łyżeczki przyprawy curry
    1 l bulionu drobiowego
    2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa marchwiowa z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu (średni ogień). Dodaj cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
    2. Do rondla dodaj marchewkę, przyprawę curry oraz bulion drobiowy. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, rondel przykryj i gotuj zupę przez około 20 minut - do momentu aż marchew zmięknie.
    3. Rondel zdejmij z ognia, dodaj sok z pomarańczy i odstaw do ostygnięcia.
    4. Partiami zblenduj zupę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj skropioną oliwą z oliwek.

Porady

Zupę można podawać na zimno bądź na ciepło. Smakowała mi zarówno jedna jak i druga wersja. Choć w okresie zimowym - lepiej podawać na ciepło - dobrze rozgrzeje ;) !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować