ZUPA MARCHEWKOWO-DYNIOWA Z MIGDAŁAMI

4.5 (166 ocen)

  • 45 min

Szybki i smaczny przepis dla zmęczonych codziennością dnia i zabieganych ludzi, zupa poprawia każdemu humor i dodaje energii:)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki zupy

    dynia – 500 g pure z dyni, lub świeżej dyni pokrojonej w kostkę
    5-6 średniej wielkości marchewek
    jedna cebula
    0,5 l bulionu
    0,5 l wody
    sok wyciśnięty z cytryny
    przyprawy: mieszanka curry, imbir, kurkuma,goździki,liść laurowy
    Migdały do posypania na koniec (torebka 20g)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marchewkowo-dyniowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotuj bulion i wodę. W zasadzie możesz użyć albo samego bulionu, albo samej wody i w trakcie gotowania doprawić zupę do smaku.
    Do garnka wrzuć pokrojoną w talarki marchew, dynię i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki przyprawy curry, jednego goździka, jeden liść laurowy
    Na koniec dodaj jeszcze do garnka sok wyciśnięty z jednej cytryny i gotuj zupę ok. 30 minut ,aż marchewka i dynia zrobiły się miękkie.
    Po tym czasie wyłów z garnka liść laurowy i goździka, a następnie zmiksuj zupę blenderem na gładziutki krem.
    Na koniec posyp zupę płatkami migdałów.
    Smacznego!

Porady

Świetnie pasują też takie dodatki jak kandyzowana skórka z pomarańczy lub różnego rodzaju pestki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować