Szybki i smaczny przepis dla zmęczonych codziennością dnia i zabieganych ludzi, zupa poprawia każdemu humor i dodaje energii:)
45 min
Składniki:
Składniki zupy
dynia – 500 g pure z dyni, lub świeżej dyni pokrojonej w kostkę
5-6 średniej wielkości marchewek
jedna cebula
0,5 l bulionu
0,5 l wody
sok wyciśnięty z cytryny
przyprawy: mieszanka curry, imbir, kurkuma,goździki,liść laurowy
Migdały do posypania na koniec (torebka 20g)
Zupa marchewkowo-dyniowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotuj bulion i wodę. W zasadzie możesz użyć albo samego bulionu, albo samej wody i w trakcie gotowania doprawić zupę do smaku.
Do garnka wrzuć pokrojoną w talarki marchew, dynię i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki przyprawy curry, jednego goździka, jeden liść laurowy
Na koniec dodaj jeszcze do garnka sok wyciśnięty z jednej cytryny i gotuj zupę ok. 30 minut ,aż marchewka i dynia zrobiły się miękkie.
Po tym czasie wyłów z garnka liść laurowy i goździka, a następnie zmiksuj zupę blenderem na gładziutki krem.
Na koniec posyp zupę płatkami migdałów.
Smacznego!
Porady
Świetnie pasują też takie dodatki jak kandyzowana skórka z pomarańczy lub różnego rodzaju pestki.
Komentarze