Zupa marchewkowo-cebulowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kiedy za oknem szaro, zimno i deszczowo talerz gorącej, nieco pikantnej zupy z pewnością rozgrzeje nie jednego zmarzlucha i wprawi w lepszy nastrój :)

  • 20 min

Składniki:

  • 450g marchewki
    200g cebuli
    1 pietruszka
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    pieprz, sól
    słodka i ostra papryka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marchewkowo-cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Do garnka wlej 1,5 l wody oraz mleko i dodaj 2/3 marchewki. Całość posól i gotuj przez ok 5 min. Następnie dodaj podsmażoną cebulę i ponownie gotuj przez 5 min. Kiedy marchewka będzie już miękka, całość zmiksuj blenderem, ale niezbyt dokładnie.

    Do zupy wrzuć pozostałą marchewkę, pietruszkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj przez 10 min. Pod koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować