Zupa marchewkowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i por kroimy w kawałki. Zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Dodajemy masło. Przestudzamy. Miksujemy na gładko.
2.W osobnym garnku zagotowujemy ze 3-4 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień i wrzucamy soczewicę. Gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem (jeśli soczewica byłaby dalej twarda, należy wtedy troszkę dłużej ją pogotować).
Gdy soczewica będzie gotowa, odcedzamy ją z nadmiaru wody i dodajemy do zmiksowanych warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym imbirem.
3.Słonecznik oraz siemię lniane podprażamy na suchej patelni. Prażonymi ziarnami posypujemy zupę przed podaniem.
Komentarze