Zupa marchewkowa z soczewicą

0 (0 ocen)

Inspiracją dla tej zupy była propozycja zawarta w "Odchudzającej książce kucharskiej" dotyczącej diety strukturalnej.

Składniki:

  • 5-6 dużych marchewek
    3 ziemniaki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek pory
    5 szklanek bulionu warzywnego
    szklanka soczewicy zielonej
    3 łyżki słonecznika
    3 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    mielony imbir

Zupa marchewkowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i por kroimy w kawałki. Zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Dodajemy masło. Przestudzamy. Miksujemy na gładko.
  • 2. W osobnym garnku zagotowujemy ze 3-4 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień i wrzucamy soczewicę. Gotujemy ok. 20 minut pod przykryciem (jeśli soczewica byłaby dalej twarda, należy wtedy troszkę dłużej ją pogotować).
    Gdy soczewica będzie gotowa, odcedzamy ją z nadmiaru wody i dodajemy do zmiksowanych warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym imbirem.
  • 3. Słonecznik oraz siemię lniane podprażamy na suchej patelni. Prażonymi ziarnami posypujemy zupę przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy