Zupa marchewkowa z ryżem jaśminowym

0 (0 ocen)

przepis na szybką i bardzo odżywczą zupę marchewkową, bardzo odpowiada mi jej kremowakonsystencja.

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego (1 woreczek)
    posiekana natka pietruszki
    sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

    350 g piersi z kurczaka
    pęczek młodej marchewki
    1 pietruszka
    kostka rosołowa
    sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
    1/2 cytryna
    posiekana natka pietruszki

Zupa marchewkowa z ryżem jaśminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa marchewkowa z ryżem jaśminowym 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu,przyprawić do smaku solą i
    pieprzem,dodać natkę pietruszki,wymieszać. Z ryżu uformować
    kulki.

    Mięso opłukać,pokroić na kawałki,zalać 1,5 litra zimnej wody
    ,doprowadzić do wrzenia,zdjąć szumowinę. Marchewki,pietruszkę
    umyć,obrać przekroić na pół. Wrzucić do wywaru,dodać kostkę
    rosołową,sól,pieprz. Gotować do momentu aż warzywa i mięso będą
    miękkie. Wyjąć mięso a warzywa zmiksować z wywarem. Dodać
    mięso,zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozlać
    do talerzy,położyć ryżowe kulki,posypać natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy