Zupa marchewkowa z ryżem jaśminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu,przyprawić do smaku solą i
pieprzem,dodać natkę pietruszki,wymieszać. Z ryżu uformować
kulki.
Mięso opłukać,pokroić na kawałki,zalać 1,5 litra zimnej wody
,doprowadzić do wrzenia,zdjąć szumowinę. Marchewki,pietruszkę
umyć,obrać przekroić na pół. Wrzucić do wywaru,dodać kostkę
rosołową,sól,pieprz. Gotować do momentu aż warzywa i mięso będą
miękkie. Wyjąć mięso a warzywa zmiksować z wywarem. Dodać
mięso,zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozlać
do talerzy,położyć ryżowe kulki,posypać natkę pietruszki.
Komentarze