ZUPA MARCHEWKOWA Z RYŻEM I ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa marchewkowa jest pyszna i bardzo zdrowa. Można ją również podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1,2 kg marchewki
    • 1 cebula
    • 1 łyżka masła
    • 1,2 litra bulionu warzywnego
    • 5-6 łyżek posiekanych orzechów włoskich, laskowych
    • 10 dag startego żółtego sera
    • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
    • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 1 szklanka ryżu
    • natka pietruszki

Zupa marchewkowa z ryżem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obierz, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij w rondlu na maśle. Dodaj marchewkę, mieszając smaż chwilę razem. Składniki w rondlu zalej gorącym bulionem. Gotuj, aż marchewka stanie się miękka.
  • 2. W tym samym czasie ugotuj ryż w posolonej wodzie. Osącz. Kiedy marchewka w zupie rozgotuje się na miękko, wlej sok z pomarańczy, wsyp cukier waniliowy i całość zmiksuj na gładki krem.
  • 3. Zupę dopraw gałką muszkatołową i solą. Gotową zupę rozlej na talerze, na każdy włóż po porcji ryżu, zupę posyp startym żółtym serem, posiekanymi orzechami i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy