Zupa marchewkowa z ryżem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obierz, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij w rondlu na maśle. Dodaj marchewkę, mieszając smaż chwilę razem. Składniki w rondlu zalej gorącym bulionem. Gotuj, aż marchewka stanie się miękka.
2.W tym samym czasie ugotuj ryż w posolonej wodzie. Osącz. Kiedy marchewka w zupie rozgotuje się na miękko, wlej sok z pomarańczy, wsyp cukier waniliowy i całość zmiksuj na gładki krem.
3.Zupę dopraw gałką muszkatołową i solą. Gotową zupę rozlej na talerze, na każdy włóż po porcji ryżu, zupę posyp startym żółtym serem, posiekanymi orzechami i natką pietruszki.
Komentarze