Zupa marchewkowa z pulpecikami z cielęciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić. Marchewkę, selera i pietruszkę opłukać, obrać i posiekać w plastry. W dużym garnku rozgrzać masło wymieszane z olejem, dodać cebulę i zeszklić. Po około 3 minutach dodać pokrojone warzywa dusić przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać tarty imbir, curry i kurkumę, wymieszać. Wlać wodę, dodać kostkę rosołową i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Dodać mleko i pieprz cytrynowy.
2.W międzyczasie przygotować pulpeciki: Mięso przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy i jajko. Doprawić maggi i pieprzem. Dodać drobno posiekane: pietruszkę, lubczyk, kolendrę i wyrobić na gładką masę. Następnie dodać bułkę tartą wymieszaną z zarodkami i sezamem, wymieszać. Z masy uformować małe kulki. i smażyć na oleju na złoty kolor około 3 minut z każdej strony. Zdejmować i odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3.Przed podaniem zupę podgrzać. Podawać z pulpecikami.
Komentarze