Zupa marchewkowa z pulpecikami z cielęciny

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Zupa krem z marchewki podduszanej na maśle z dodatkiem świeżego imbiru i małymi pulpecikami z cielęciny. Szybka, prosta i zdrowa!

  • 60 min

Składniki:

  • Zupa:
    500 g marchewki
    1/4 selera korzeniowego
    1 pietruszka
    mała cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    1 kostka rosołowa
    1 l wody
    250 ml mleka
    1 łyżka drobno startego imbiru
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka mielonego curry
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

    Pulpeciki z cielęciny:
    250 g mielonego mięsa z łopatki
    1 jajko
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki curry
    1 łyżka drobno posiekanego lubczyku
    1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka drobno posiekanej kolendry
    maggi i pieprz czarny do smaku
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka zarodków pszennych
    3 płaskie łyżki bułki tartej

    Dodatkowo
    grzanki z ulubionego pieczywa
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa marchewkowa z pulpecikami z cielęciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić. Marchewkę, selera i pietruszkę opłukać, obrać i posiekać w plastry. W dużym garnku rozgrzać masło wymieszane z olejem, dodać cebulę i zeszklić. Po około 3 minutach dodać pokrojone warzywa dusić przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż warzywa nieco zmiękną. Następnie dodać tarty imbir, curry i kurkumę, wymieszać. Wlać wodę, dodać kostkę rosołową i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Dodać mleko i pieprz cytrynowy.
  • 2. W międzyczasie przygotować pulpeciki: Mięso przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy i jajko. Doprawić maggi i pieprzem. Dodać drobno posiekane: pietruszkę, lubczyk, kolendrę i wyrobić na gładką masę. Następnie dodać bułkę tartą wymieszaną z zarodkami i sezamem, wymieszać. Z masy uformować małe kulki. i smażyć na oleju na złoty kolor około 3 minut z każdej strony. Zdejmować i odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 3. Przed podaniem zupę podgrzać. Podawać z pulpecikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować