Zupa marchewkowa z imbirem

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca, sycąca zupa krem z marchewki z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru oraz chilli.

Składniki:

  • - 1 kg marchewki
    - 1 ząbek czosnku
    - kawałek imbiru 2-4 cm
    - 2 cebule
    - puszka mleka kokosowgo
    - 1 litr bulionu warzywnego
    - 1 łyżka masła
    - 0.5-1 łyżeczka chilli (w zależności jaką ostrość lubimy)
    - sól, pieprz do smaku
    - migdały/orzeszki ziemne

Zupa marchewkowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, odciąć końce i poprzekrawać na pół. Do brytfanki dodać marchew, czosnek w łupince, cebule, imbir i zapiekać w piekarniku ok 40 min w temperaturze 175 stopni.
  • 2. W dużym garnku roztopić masło i dodać upieczone obrane i pokrojone warzywa i przez 5 min jeszcze przesmażać. Następnie zalać je wcześniej przygotowanym bulionem. Po zagotowaniu zblendować składniki do uzyskania jednolitej masy. Gdyby zupa była dla nas za gęsta można dodać więcej bulionu lub przegotowanej wody.
  • 3. Na końcu dodać mleko kokosowe, doprawić solą, pieprzem oraz chilli jeśli chcemy mieć ostrzejszą wersję zupy. Podawać z prażonymi migdałami albo orzeszkami niesolonymi ziemnymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy