Zupa marchewkowa z bakłażanem, papryką i sprężynkami z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek obierz pokrój i podsmaż na złoty kolor. Papryczkę chili obierz, pokrój i podsmaż lekko. Marchewki, świeży imbir obierz, pokrój i zalej bulionem. Gotuj, aż do miękkości. Lekko przestudź. Następnie dodaj cebulę, czosnek, papryczkę chili, papryka słodką, bakłażana i zagotuj chwilę. Gdy trochę przestygnie dodaj posoloną śmietanę i zmiksuj na gładką masę. Dopraw pieprzem, papryką ostrą i ewentualnie też solą. Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj trochę przegotowanej wody.
2.Przygotuj sprężynki. Potnij szynkę na kawałki około, zawiń ozdobnie na wykałaczki tworząc spiralki. Skrop olejem i piecz na rumiano przez około 5-7minut w temperaturze 180 stopni. sprężynki połóż na wierzch zupy.
Komentarze