Zupa marchewkowa z bakłażanem, papryką i sprężynkami z szynki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Doskonale rozgrzewa i dodaje energii.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    1,5 litra bulionu drobiowego
    4 średnie marchewki
    1 średni pieczony bakłażan (bez skórki)
    2 średnie pieczone czerwone papryki słodkie
    Kawałek świeżego imbiru
    1 mała Papryczka chili
    2 białe cebule
    4 ząbki czosnku
    ¾ szklanka śmietany 30 %
    Sól, pieprz, papryka ostra
    15 dag szynki prosciutto cotto lub prosiutto crudo
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa marchewkowa z bakłażanem, papryką i sprężynkami z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek obierz pokrój i podsmaż na złoty kolor. Papryczkę chili obierz, pokrój i podsmaż lekko. Marchewki, świeży imbir obierz, pokrój i zalej bulionem. Gotuj, aż do miękkości. Lekko przestudź. Następnie dodaj cebulę, czosnek, papryczkę chili, papryka słodką, bakłażana i zagotuj chwilę. Gdy trochę przestygnie dodaj posoloną śmietanę i zmiksuj na gładką masę. Dopraw pieprzem, papryką ostrą i ewentualnie też solą. Jeśli zupa będzie za gęsta dodaj trochę przegotowanej wody.
  • 2. Przygotuj sprężynki. Potnij szynkę na kawałki około, zawiń ozdobnie na wykałaczki tworząc spiralki. Skrop olejem i piecz na rumiano przez około 5-7minut w temperaturze 180 stopni. sprężynki połóż na wierzch zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Marchewka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować