Zupa marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mój mąż robi pyszną zupę marchewką.
Tym razem ja zrobiłam ją trochę inaczej . Zupa marchewkowa z serem feta :-)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg marchewki
    0,75 l bulionu
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    szczypta bazyli
    sól pieprz
    sok z cytryny do smaku
    150 g sera feta

Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa marchewkowa 1. Marchewkę obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy10 minut.
    Czosnek miażdżymy nożem i obieramy. Przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty chwilę smażymy.
    Teraz do garnka wkładamy startą na tarce marchewkę przyprawiamy szczyptą bazylii i chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru i przez moment dusimy.
    Podlewamy wszystko resztą wywaru zagotować.
    Połowę sera feta laduje do garnka i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny pieprzem i w razie konieczności solą (ja nie dodaję ponieważ ser feta jest słony i to mi wystarczy).

    SMACZNEGO.

Porady

Zupę możemy podać z resztą sera oraz prażonym słonecznikiem lub grzankami czy groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy